WOZ-waarde van uw bedrijfspand te hoog?
De huur- en verkoopprijzen van winkels en overige bedrijfsruimten staan ondanks de sterke economie onder druk. Consumenten shoppen steeds meer online waardoor huurprijzen van winkelruimte nog steeds dalen. Bedrijven flexibiliseren eveneens en hebben daardoor een ander soort kantoorruimte nodig. Daardoor is op veel plaatsen in Nederland het aanbod van vooral winkel- en bedrijfsruimte structureel groter dan de vraag en dalen de prijzen.
Te hoge WOZ-waarde kost u elk jaar veel geld
Ondanks dat de (huur)prijzen voor o.a. winkelruimte nog steeds onder druk staan, hebben de meeste gemeenten besloten wederom het tarief van voor de onroerende zaakbelasting (OZB) wederom te verhogen. De gemeente Groningen verhoogt het tarief zelfs met ruim 4% (zowel voor eigenaren als gebruikers).
Een juiste WOZ-waarde is van groot belang, zowel voor eigenaren als gebruikers van een bedrijfspand of winkel. De WOZ-waarde is namelijk niet alleen de grondslag voor de onroerende zaakbelasting (OZB), erfbelasting en waterschapslasten, maar bijvoorbeeld ook voor afschrijvingsmogelijkheden. Veel gemeenten rekenen nog met huurwaarden uit het verleden ondanks dat huurprijzen de laatste jaren zijn gedaald. Ook houden ze te weinig rekening met leegstandrisico’s. Hierdoor zijn WOZ-waarden van winkel- en bedrijfsruimtes vaak kunstmatig te hoog. En betaalt u tot honderden euro’s belasting teveel per jaar.
Afschrijving verder beperkt
Heeft u als ondernemer een bedrijfsgebouw of winkelruimte in eigen gebruik? Dan mag u voor de vennootschapsbelasting dit pand afschrijven op het bedrijfsresultaat. Voorheen gold een afschrijvingsbeperking van 50% van de WOZ-waarde als bodemwaarde voor de afschrijving van bedrijfspanden. Met ingang van 1 januari 2019 is die afschrijving beperkt. De zogeheten bodemwaarde bij bedrijfspanden in eigen gebruik is op 100% van de WOZ-waarde gesteld. Op het eerste gezicht lijkt dit gunstig. Maar schijn bedriegt. Want bent u eigenaar van een bedrijfspand waarvan de boekwaarde lager dan de WOZ-waarde? In dat geval kunt u voor dit pand niet langer jaarlijks een bedrag afschrijven op het bedrijfsresultaat. Het is logisch dat dit invloed heeft op de ondernemingswinst waarover u belasting moet betalen. Hoe hoger uw winst, hoe hoger uw vennootschapsbelasting. Het goede nieuws is overigens dat die vennotschapsbelasting tot 2021 in stapjes wordt verlaagd.
Doe de WOZ-check voor uw bedrijfspand
De verlaagde vennootschapsbelasting compenseert niet de nieuwe afschrijvingsbeperking. Daarom is het verstandig om heel goed te kijken naar de vastgestelde WOZ-waarde van uw bedrijfspand. Hoe lager de WOZ-waarde en dus de bodemwaarde, hoe groter uw afschrijvingspotentieel. Zo'n verlaging kan u al gauw enkele duizenden euro's per jaar schelen.
Kosteloos hulp bij bezwaar tegen uw WOZ-waarde
Neem geen genoegen met een te hoge WOZ-waarde van uw bedrijfspand. Bezwaarwozwaarde.nl controleert kosteloos uw WOZ-waarde. Is die te hoog? Dan dienen we namens u een bezwaarschrift in bij de gemeente. Ook dat kost u per saldo niets, omdat u bij verlaging van de WOZ-waarde een proceskostenvergoeding van de gemeente krijgt.
Doe de waardescan en ontvang binnen 48 uur advies
De eerste stap naar een lagere WOZ-waarde is een gratis waardescan. Vul uw gegevens in. Dan analyseren onze specialisten of een bezwaar kansrijk is. U ontvangt altijd binnen 48 uur advies.