Waarom bezwaar maken?

Als eigenaar of huurder van een bedrijfspand wilt u bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Wat is het fiscale belang van een lagere WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van bedrijfsmatig onroerend goed werkt door in verschillende belastingen:

  • onroerendezaakbelasting (OZB)
  • winstbelasting (vennootschaps- en inkomstenbelasting)
  • vermogensrendementsheffing in box 3
  • schenk- en erfbelasting
  • waterschapslasten

Wat scheelt het?

Onroerendezaakbelasting

De gemeente brengt onroerendezaakbelasting in rekening bij eigenaren en gebruikers van onroerende zaken: een eigenarendeel en een gebruikersdeel. Wie zowel eigenaar als gebruiker is, betaalt beide. De tarieven verschillen per gemeente. In een middelgrote plaats in Nederland zijn de tarieven voor 2019 als volgt:

Eigenaren van bedrijfspanden: 0,4068% van de WOZ-waarde
Gebruikers van bedrijfspanden: 0,3273% van de WOZ-waarde

Wat betekent een lagere WOZ-waarde in deze middelgrote gemeente in Nederland voor uw aanslag in 2019?

Verlaging WOZ-waarde Lagere OZB eigenaren Lagere OZB gebruikers Lagere OZB eigenaren/gebruikers
€ 25.000 € 101,70 € 81,83 € 183,53
€ 50.000 € 203,40 € 163,66 € 367,06
€ 100.000 € 406,80 € 327,32 € 734,12
€ 250.000 € 1.017,00 € 818,30 € 1.835,30

Vennootschaps- en inkomstenbelasting

Bij het bepalen van uw bedrijfsresultaat schrijf u af op uw materiële vaste activa, waaronder het bedrijfspand. De boekwaarde kan echter nooit lager zijn dan de zogeheten bodemwaarde. Deze is sinds dit jaar 100 procent van de WOZ-waarde van het bedrijfspand dat in eigen onderneming wordt gebruikt (ook bij interne verhuur door een onroerend-goedvennootschap aan een werkmaatschappij). Verhuurt u het pand aan een derde partij, dan is de bodemwaarde eveneens gelijk aan de WOZ-waarde.

Een lagere WOZ-waarde betekent dus dat u langer door kunt gaan met afschrijven. Stel, de afschrijving is 5000 euro per jaar. In dat geval bespaart u jaarlijks ten minste 1000 euro vennootschapsbelasting (20%) of 2.100 euro inkomstenbelasting (42%).

Afrekenmomenten

Een lagere WOZ-waarde is ook voordelig wanneer u de onderneming staakt of verkoopt (bijvoorbeeld vanuit BV naar privé). In dat geval betaalt u namelijk inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over het verschil tussen de boekwaarde en de economische waarde. De waarde in het economisch verkeer wordt bepaald op basis van een taxatie. De taxateur kijkt daarbij ook naar de meest recente WOZ-waarde.

Box 3

Stel, u verhuurt een bedrijfspand dat u privé bezit aan een derde. De waarde van het pand geeft u dan op in box 3. Over de gemiddelde waarde betaalt u netto 1,2 procent inkomstenbelasting. Voor het bepalen van de waarde geldt meestal de WOZ-waarde als maatstaf. Een verlaging van de WOZ-waarde met bijvoorbeeld 50.000 euro resulteert - wanneer de vrijstelling al volledig is benut - in een vermindering van de inkomstenbelasting met 600 euro.

Successierechten

Maakt een bedrijfspand deel uit van een nalatenschap, dan is een taxatie vereist voor het bepalen van de erfbelasting. Ook hier geldt dat in de praktijk veelal de WOZ-waarde wordt gebruikt. Een lagere WOZ-waarde betekent dus ook lagere successierechten.

Waterschapslasten

De waterschapslasten zijn deels gebaseerd op de WOZ-waarde. Lagere WOZ-waarde is dus lagere waterschapslasten.

Stuur ons een e-mail
Volg ons op facebook
Volg ons op twitter
Bekijk de instructievideo Bekijk ons in de media
Een samenwerking tussen Steunpunt bevingschade Vlok Consultancy Bezwaar WOZ-waarde
Even voorstellen
johnschokker

Bezwaarwozwaarde.nl is een initiatief van NVM-makelaar John Schokker van Makelaardij John Schokker in Hoogkerk. Deze online dienstverlening is bedoeld voor inwoners van de gemeente Groningen die hun WOZ-waarde willen verlagen...Lees meer >>

Bekijk video
video
Hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? In onze instructievideo leggen wij u stapsgewijs uit hoe u het formulier dient in te vullen.
Contact Pand
Bezwaar WOZ-waarde B.V.
postbus 2324
9704 CH Groningen

Hoendiep 212
9745 ED Groningen
050-8200670